<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=409476092825260&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Book tid nu

Hvad er en hjerneskade?

En hjerneskade kan være medfødt eller erhvervet. En medfødt hjerneskade er sket under graviditet eller under fødsel. En erhvervet hjerne skade er sket senere i livet og kan våre efter en ulykke, blødning eller blodprop i hjernen, iltmangel, mm. Den sidste katagori kaldes også for senhjerneskade. 

Hvad er symptomerne efter en senhjerneskade?

Der kan være mange forskellige symptomer og ikke 2 er helt ens, men der er en fællesnævner, hvor der er tale om funktionstab. Det kan være fysiske problemer, som har indvirkning på balance, gangfunktion, muskelfunktion, mm. I nogle tilfælde ses der også kommunikations problemer, så som tale, læse, skrive og forståelses problemer. Alt efter hvor i hjernen skaden sidder kan der også være mentale forstyrrelse, som har indflydelse på tanker, følelser og reaktioner (personligheds forandring). 

Er skaden permanent?

Som udgangspinkt er det skadede væv i hjerne tabt, men det kan laede sig gøre at træne andre områder af hjernen og dermed genvinde nogle af de tabte funktioner. Tidlig indsats er her meget vigtigt og især de først 6 mdr efter en skade er der store muligheder for at opnå markante bedringer. 

Hvad skal du træne?

Da symptomerne efter en hjerneskade er meget forskllige er det også meget forskelligt, hvad der er den bedste indsats for den enkelte. En grundig undersøgelse af netop din skade og dit funktionstab er meget vigtigt, så der kan blive lagt en god plan, som passer lige nøjagtigt til dig. 

I fys&Sund bruger vi meget tid i opstartsfasen og det er meget vigtigt for os, at du hele vejen føler dig tryg, forstået og set. Sammen finder vi ud af om træningen skal foregå i hjemmet, på hold eller alene i vores fitnesscenter... det er som sagt meget individuelt hvordan din hjerneskade har påvirket dig og derfor er genoptræningen også forskellig. 
I de fleste tilfælde inddrager vi også pårørende i den plan der ligges for forløbet. 

Thomas Hyldgaard

Written by Thomas Hyldgaard