<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=409476092825260&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Book tid nu

Svimmelhed kan opstå af mange forskellige årsager. Alt efter hvor alvorlig tilstanden er kan det være meget invaliderende og jo længere tid du har din svimmelhed, jo flere følgesymptomer kan du opleve. Forekomsten af svimmelhed stiger jo ældre du bliver og hos personer over 65 år oplever ca 33% svimmelhed i perioder. Herunder kan du se de mest kendte årsager til svimmelhed. 

Svimmelhed på grund af stillingsændringer
Denne form for svimmelhed opleves ofte i forbindelse med løse øresten i balanceorganet i det indre øre. Nogle gange går det i sig selv igen efter noget, men i en del tilfælde er det behandlingskrævende. Behandlingen laves ved, at behandleren bevæger dit hoved rundt i bestemte retninger efter hinanden for at sætte de læse øresten "på plads". Laves behandlingen tidligt og rigtigt er den forholdsvis effektiv. 

Virus på balancenerven
Denne for ses for det meste efter en almindelig forkølelse og teorien er, at det er en virusinfektion af balancenerven. Der er dog ikke endegyldigt bevis for årsagssammenhæng. Sammen med denne lidelse er der ofte også kvalme og opkast. Tilstanden retter sig selv over tid. 

Psykiske årsager
Angst, depression, spændingshovedpine, mm kan også give svimmelhed. Andre symptomer her kan være generel utilpashed, følelse af at skulle besvime, klump i halsen, ubehag i maven og trykken for brystet. Behandlingen kan være meget forskellig alt efter hvad årsagen til den underliggende tilstand er. 

Stive nakkemuskler / fejlstillinger i nakken
Ved nakkeproblemer ses der ofte svimmelhed, da der kan være problemer med de signaler der kommer fra nakkens muskler og led til hjernen. Det er disse signaler der for fortæller din hjerne hvor dit hoved er ift til din krop. Kommer der enten for mange eller for få signaler kan det opleves som svimmelhed. Følgesymptomer her er hovedpine, træthed og smerter i nakken. 
Behandlings fokus skal i dette tilfælde være at normalisere forholdne i nakkens muskler og led. 

Hjertesygdom
Hvis din hjerterytme er uregelmæssig kan du opleve svimmelhed og i yderste tilfælde besvimmelse. I dette tilfælde kræver det lægelig behandling.

Blodtryksproblemer
Betegenelsen "lavt blodtryk i stående stilling" er når blodtrykket falder meget ved skift fra liggende /siddende til stående stilling. Hvis dit blodtryk er meget lavt kan du opleve kortvarig svimmelhed. Dette kan opstå ved bivirkninger fra medicin, væskemangel eller hjertesygdom.

Andre årsager kan være lav blodprocent (anæmi) samt diffus påvirkning af hjernen ved kroniske sygdomme. 

En del af de ovennævnte årsager kan din fysioterapeut hjælpe dig med i undersøgelsen og behandlingen. I Fys&Sund mener vi at det giver rigtig god mening med hurtigt opstart på behandlingen, da hjernen kan bliver meget stresset/overbelastet og dermed forlænge tilstanden. Få derfor en tid til undersøgelse, behandling eller træning hurtigt, så du hurtigere kan blive bedre. 

Thomas Hyldgaard

Written by Thomas Hyldgaard