<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=409476092825260&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Book tid nu

Hvad er Morbus Bectherew?

Rygsøjlegigt er en fællesbetegnelse for en gruppe af reumatiske gigtsygdomme med fælles karaktertræk, som skyldes en betændelsestilstand i hvirvelsøjlen og bækkenet. Bechterew-sygdommen er den hyppigste kroniske form af rygsøjlegigt. Typiske sygdomstegn er rygsmerter der ikke svinder i hvile, stivhed i ryggen og indskrænket bevægelighed.
Det er ikke alle der har stivhed i ryggen der har Bectherew, da der kan være mange andre årsager til stivhed og smerter i ryggen. 

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen kan ikke stilles på basis af et enkelt symptom, et blodprøveresultat eller en røntgenundersøgelse. Det skyldes, at sygdommen minder om en række andre kroniske ledsygdomme. Det kan være psoriasisgigt, leddegigt og ledlidelser opstået efter infektioner - det man kalder reaktive artritter. Der er dog enighed om, at nedenstående symptomer kan være tegn på Morbus Bechterew:

  • Lændesmerter af mindst tre måneders varighed som lindres ved bevægelse, men ikke i hvile.

  • Nedsat bevægelighed i lænderyggen i alle retninger.

  • Nedsat bevægelighed af brystkassen ved ind- og udånding sammenlignet med raske af samme køn.

  • Betændelse i leddene mellem korsben og bækkenknogle i den ene eller i begge sider, som man finder ved røntgenundersøgelse eller MR-scanning (kun sidstnævnte vil kunne afsløre igangværende gigtbetændelse).

Bectherew er en kronisk lidelse som i de fleste tilfælde forværres over tid. Behandling og træning skal derfor sigte imod at forhale og vedligholde bevægelighed og muskelstyrke. 

I Fys&Sund bruger vi meget tid på den indledende undersøgelse for, at afdække hvilken strategi der er bedst for den enkelte patient. Nogen skal have behandling hos en fysioterapeut for at øge bevægeligheden, men stort set alle med sygdommen har rigtig god gavn af træning. Træningen kan være på specialliserede hold eller individuelle forløb i træningscenter. 

Har du spørgsmål til hvad der er bedst for dig må du meget gerne ringe til os. Du finder kontaktoplysninger her: www.fysogsund.dk 

Thomas Hyldgaard

Written by Thomas Hyldgaard