Vi er på vej tilbage til normal

By Thomas Hyldgaard on 02-06-21 12:02

14 behandlere er nu færdig vaccineret og det er vi rigtig glade for. Det giver en stor sikkerhed for vores patienter og helt sikkert også for personalet i Fys&Sund. Vi fortsætter selvfølgelig med alle procedure så som test, sprit og forhøjet hygiejne. 

Topics: styrketræning fysioterapi smerter vaccine Corona
1 min read

Ondt i ryggen eller nakken, på din hjemme arbejdsplads?

By Thomas Hyldgaard on 04-02-21 20:14

Rigtig mange har nu siddet hjemme ved spisebordet i mange måneder. Vi ser nogle af jer i klinikken med nakke- og rygproblemer, men vi har en mistanke om, at der sidder rigtig mange derhjemme med smerter, som ikke får gjort noget ved det. 

Topics: fysioterapi nakke smerter Lænd Diskus Ryg
7 min read

Førstehjælp til dig med ryg smerter

By Thomas Hyldgaard on 05-11-20 20:44

Skade i lænden
Lænden består af mange forskellige strukturer, blandt andet 5 lændehvirvler, led der forbinder disse hvirvler, bruskskiver mellem hvirvlerne, ledbånd og muskler. Den nederste lændehvirvel "står" ovenpå korsbenet, som er en del af bækkenet.

Topics: fysioterapi smerter Lænd Diskus Ryg Prolaps
10 min read

Førstehjælp til dig med nakke smerter

By Thomas Hyldgaard on 04-10-20 15:08

Skade i nakken
Nakken er opbygget på stort set samme måde som lænden. Den består af 7 hvirvler og discusskiver mellem hvirvlerne. Nakkens muskler og sener er talrige, da der i nakken er et langt større krav om koordination end der er i lænden. Dette gør det svært at behandle nakken selv, da der er mange flere bevægelser at tage hensyn til.

Topics: fysioterapi nakke smerter

Træn endnu tidligere og senere....

By Thomas Hyldgaard on 08-09-20 20:47

Vores "Døgn abonnement" er nu udvidet så du kan komme ind af døren allerede klokken 05.00. Så nu er der mulighed for at komme rigtig tidligt igang med dagen.
Husk at du får en gang massage med når du opretter melder dig ind i vores Fitnesscenter i September måned. Læs mere om Priser For Fitness og her om vores fitnesscenter i Fys&Sund 

Topics: løb styrketræning vægttab fysioterapi

Advagym i Fys&Sund

By Thomas Hyldgaard on 23-07-20 13:14

Onsdag den 5. august vil der være teknikkere i fitness centret, da vi får installeret nyt ud styr fra Advagym. Læs mere om Advagym i Fys&Sund her. 

Topics: styrketræning fysioterapi

Nu kan du træne mere

By Thomas Hyldgaard on 19-07-20 11:10

Vi har lavet et ny abonnement, som gælder fra 07.00 - 24.00. Så vil du gerne have mulighed for at træne tidligere om morgenen eller sent om aftenen, er dette lige for dig..

Topics: styrketræning

Ny pris for fysiurgisk massage

By Thomas Hyldgaard on 12-07-20 02:08

Prisen for fysiurgisk massage stiger en lille smule fra den 1. august 2020. 25 min. stiger til 245,- og 50 min. stiger til 415,-. 

Medi Yoga i Fys&Sund

By Thomas Hyldgaard on 11-07-20 16:07

MediYoga er terapeutisk yoga baseret på forskning og udviklet i samarbejde med det svenske sundhedsvæsen. Her bliver moderne lægevidenskab og urgamle, holistiske redskaber bliver forenet for at støtte vores egen heling.

Topics: yoga mediyoga fysioterapi

Firma fysioterapi i din virksomhed

By Thomas Hyldgaard on 09-07-20 13:19

Vores meget erfarne fysioterapeuter vil helt sikkert sørge for, at dine ansatte har færre sygedage, smiler mere og mere overskud i hverdagen – i sidste ende er det jo det, der skaber gode produkter, hvilket kommer dine kunder og din virksomhed til gode.

1 min read

Taber du dig af styrketræning?

By Thomas Hyldgaard on 05-07-20 12:35

Spørgsmålet er ofte hørt i vores fitnesscenter og der flere svar der er næsten rigtige. Hvis vi nu kigger på den gængse måde vægttab praktiseres på, så skal vi igang med den, hvor man bare stopper med at spise. Med denne metode taber du dig helt sikkert, men du taber også muskelmasse på denne måde, da kroppen gerne vil beholde det væv med mest oplagret energi i og det er fedtvæv. At du så kombinere det med mange timers cardiotræning ændre ikke meget den effekt. 
Der findes i kroppen kun et aktivt væv der kan forbrænde fedt og det er muskelvæv. Så hvis du mister muskelvæv ned graduere du den motor der skal hjælpe dig med at forbrænde fedt. 
Hvis du stopper med at spise, så falder dit stofskifte og dermed din forbrænding og du vil sikkert opleve at du er træt og udbrændt hele dagen.  

Topics: styrketræning vægttab
6 min read

Interval løbetræning med fys&sund

By Thomas Hyldgaard on 26-06-20 23:47

HVORFOR INTERVALTRÆNING?

Som nævnt i det tidligere indlæg  om løbetræning for begyndere her i bloggen, findes der mange måder at planlægge sin løbetræning på. Når du har løbet i et stykke tid, er det en god idé at finde på metoder til at variere træningen. Det kan godt blive lidt kedeligt at løbe den samme tur i det samme tempo hver eneste gang, og begynder du først at kede dig, er der ikke langt til at finde på undskyldninger for at blive hjemme på sofaen.

Metoderne til at variere sin træning er uendelige, og det er faktisk kun fantasien, der sætter grænser. Før du kaster dig ud i de store eksperimenter er det vigtigt, at din form er god nok til det. Eksperimenterne vil i de fleste tilfælde indeholde en tempoforøgelse, og hvis du har holdt pause fra træningen inden du øger tempoet, vil risikoen for overbelastningsskader være betydeligt større. Når du øger tempoet, vil belastningen på dine led og muskler stige, så derfor er det meget vigtigt, at du hører efter, hvad din krop fortæller dig, når du i din løbetræning begynder at gå efter verdensrekorder.
Når du har løbet et stykke tid på den samme rute i det samme tempo, vil effekten af træningen også gradvist blive mindre, da din krop rimelig hurtigt vil vænne sig til den belastning, den udsættes for. Dette er også et fornuftigt argument for at variere tempo og distance hen ad vejen, så du er sikker på, at du får noget ud af din træning.
Den mest simple intervalmetode er “fartleg”. Du gør helt simpelt det, at du løber din vanlige rute, men udvælger dig 3-5 punkter på ruten, eksempelvis lygtepæle, som du bruger til at lave tempoforøgelser fra. Det højere tempo holder du så i 2-3 minutter – eller så længe som det er muligt. Du kan også bestemme dig for, at du vil løbe hurtigere hver gang, du løber op ad en bakke, eller hver gang, du runder nogle bestemte hjørner på din rute.
Begynd med at øge tempoet moderat indtil du finder et passende tempo, som du kan holde i 2-3 minutter. Formålet med tempoforøgelserne er i første omgang at presse din krops iltsystem til at arbejde hårdere. Derved opnår du, at dit iltsystem igen begynder at forbedre sig, som det gjorde, da du begyndte på din træning.
Dine muskler vil også have gavn at temposkiftene. Du vil sikkert opleve, at du igen bliver lidt øm dagen efter træningen, og det fortæller dig, at du har udsat din krop for en belastning, den ikke er vant til. Det er denne uvante belastning, der giver dig forbedringen. Kroppen vil i dagene efter træningen genopbygge sig og det til et niveau, der er højere end det, du var på før intervaltræningen.
Det er vigtigt at give kroppen ro til at genopbygge, så du må ikke lave intervaltræning hver eneste gang, du er afsted. Hvis du løber 3 gange om ugen, vil det være fornuftigt, at du kun leger med tempoet den ene gang. Hvis du laver intervaltræning hver gang du er afsted, vil du meget nemt komme til at overbelaste din krop og du vil udsætte dig selv for en større risiko for skader. Din fremgang vil sikkert også udeblive.

INTERVALTRÆNING

Når du har lavet “fartleg” i et stykke tid, kan du gå igang med at lave egentlig intervaltræning. Princippet er det samme som ved fartleg, men du skal lave lidt mere planlægning, og du skal have et stopur med på din tur. Find en strækning, som du kan bruge til at løbe intervaller på. Det er en fordel, at du kender længden af denne strækning, da du skal udregne, hvor hurtigt du skal løbe.
Først skal du finde ud af, hvor hurtigt du plejer at løbe. Mål din rute op og tag tid på dine løbeture over en periode på 4-5 gange. Når du har et rimeligt gennemsnit, kan du nemt regne din “kilometertid” ud. Denne kilometertid skal du bruge, når du planlægger, hvilket tempo, du skal løbe dine intervaller i.

Topics: løb løbetræning motionsløb
12 min read

Fornuftig Løbetræning - Løb med glæde

By Thomas Hyldgaard on 26-06-20 23:37

Løbetræning har mange fordele: Du kan selv bestemme, hvornår du vil træne, du kan selv bestemme, hvor lang tid du skal træne, og du kan selv bestemme, hvor hårdt du skal træne osv.
Med andre ord, er det en perfekt træningsform for dig, der gerne selv vil lægge rammerne for din træning og måske har en stresset hverdag, hvor det kan være svært at presse et fast træningstidspunkt ind. Det eneste du behøver, er et par løbesko og du er i gang.
Når det så er sagt, er der utallige måder, du kan tilrettelægge din løbetræning på. Hvis du laver en søgning på “løbetræning”, kan det ved første øjekast se ud som om, løbetræning er vildt indviklet og meget kompliceret. En masse forskellige ord dukker op i diverse artikler: Runners high, intervaltræning, pulstræning, fedtforbrænding, aerob/anaerob effekt, osv.
Efter en del kilometer på landevejen og diverse løbebaner, er jeg kommet frem til den konklusion, at det er glæden ved løbet, der skal drive værket, hvis det skal have en god langtidseffekt. Lysten til at løbe kan meget nemt gå fløjten, hvis det hele går op i tider, pulszoner, de rigtige sko og den rigtige løbetrøje. Hvis du flyver afsted med det nyeste udstyr, ur og pulsmåler hver eneste gang du er afsted, kan du nemt rende ind i nedture, når du lige pludselig ikke kan holde dine tider, eller når pulsen, trods det smarte udstyr, ligger og roder tæt på det punkt, hvor du burde være kollapset. Jeg fandt ud af, efter en del år med stopuret i den ene hånd og pulsmåleren spændt om brystet, at lysten til at løbe stille og roligt var forsvundet. Glæden ved at “trille” en stille og rolig tur på skovstierne var væk og det var kun træningsprogrammet, der holdt det hele igang.
Når du starter på din første løbetur, vil det derfor være en god ide, hvis du “bare” forsøger at finde en god rytme, hvor du har det rart. Lad være med at lade dig presse af et stopur eller en pulsmåler. Det kan dræbe lysten før du har fået den. Der er dog nogle overvejelser, der er fornuftige at gøre sig, inden du kaster dig ud i på skovstierne. Det vigtigste er, at du har det rigtige udstyr og det er faktisk meget hurtigt opnået.

Topics: løb løbetræning motionsløb
3 min read

Opvarmning til en lav runde

By Thomas Hyldgaard on 26-06-20 23:31

HVORFOR SKAL DU VARME OP TIL GOLF?

Opvarmning og golf? Hvad er nu det for noget? Rigtig mange golfspillere varmer ikke op før en runde. Det, jeg oftest ser, er golfspillere, der kommer stormende op mod første tee, hvor der lige bliver svunget et par gange med 7-jernet, og så er det ellers op med driveren og så afsted med bolden. Golf er en sport, der kræver en stor mængde koordination, og det kræver ydermere, at dine muskler er varme og fleksible. Kraftudviklingen i muskler, der er varme, er langt højere end i muskler, der er kolde. Derfor er det vigtigt, at musklerne er varme, for at opnå bare en smule kontrol over den kraftudladning, som et golfslag er. Hvis du gerne vil slå bolden rigtig langt og præcist, er du nødt til at bruge lidt mindre kraft end al den kraft, det rent faktisk er muligt for dig udvikle i dine muskler. En 100 % kraftudladning kan aldrig blive så præcis som en kraftudladning på kun 80 %. Så hvis du ved, at du i varm tilstand kan slå din driver 230 meter (og det er nogenlunde midt i fairway), kan du ikke forvente, at du har ret meget kontrol over dit drive på 230 meter, hvis du er kold. Så hvis du drøner direkte fra bilen og op på 1. tee, så er risikoen rimelig stor for, at du “slicer” den “out of bounce.” Er det noget, du kender? Møder på driving range 20-30 minutter før du skal spille din runde, har du god tid til at varme din krop op, så du opnår større kontrol over dit sving og ligeledes minimerer risikoen for skader.
Gennemfør det lille program, der er listet op herunder, så du er bare en lille smule forbedret før runden.

Topics: biomekanik golf body test golf
3 min read

Biomekanik og golf - optimer dit sving

By Thomas Hyldgaard on 26-06-20 23:25

KAN DU FORBEDRE DIT GOLFHANDICAP, UDOVER DE MANGE TIMER PÅ DRIVING RANGE?

Hvis du har set golf på tv, kan du sikkert godt se, at forskellen på de professionelle og os almindelige amatører er, at de professionelles evne til at svinge køllen længere om bagved nakken, er meget større. Jo jo, deres driver er sikkert bedre, og de spiller med de bedste bolde, men det er helt sikkert ikke hele hemmeligheden.

Topics: biomekanik golf body test
4 min read

Golf for krop og sjæl.

By Thomas Hyldgaard on 26-06-20 23:14

Golf er en hastigt voksende sportsgren i Danmark. I år 2000 var der 108.000 aktive golfspillere i Danmark, men allerede i år 2002 var tallet vokset til 127.000 aktive spillere. Golf er ikke mere kun for de bedre bemidlede, men er blevet en sport for alle, og der ses heldigvis flere og flere spillere i alle aldersgrupper og samfundslag. Mange har opdaget glæden ved at stresse af fra en travl hverdag med 4-5 timer i naturen med gode venner og en sund naturoplevelse.
For dem, der har prøvet at spille golf, er det sikkert gået op for dem, at spillet slet ikke er så nemt, som det ser ud til på tv. Det kræver rigtigt meget træning og tusindvis af slag at få bare en lille smule præcision i slaget. Det betyder, at den samme bevægelse skal gentages igen og igen, og det kan nogle gange godt give forskellige overbelastningskader, som vi ofte ser hos Fys & Sund og Golfklinik Randers. Som ved alle andre sportsgrene, er noget af det mest irriterende for udøveren at måtte indstille spillet for en periode, fordi kroppen ikke vil være med mere. Det vil derfor være fornuftigt at tage nogle forholdsregler inden du stiller dig op på måtten på Driving Range og slår den ene spand bolde ud efter den anden. Alle golfspillere har sikkert mærket effekten på lænden efter 1 time med ryggen bøjet på Puting Green. Stivhed og ømhed i lænden efterfølgende er sikkert noget, alle kan genkende. Sørger man ikke for at tage hensyn til denne sideeffekt, kan det betyde, at man i en periode må indstille spillet, hvilket jo ikke var meningen med de mange timer bøjet over putteren. Der er jo ikke meget ved at puttet er præcist, hvis lænden er så stiv, at det ikke er muligt at svinge driver eller jern – der kan godt være meget langt til Green, hvis putteren er det eneste, man kan bruge!

Topics: golf

Børne Yoga i fys&sund

By Thomas Hyldgaard on 20-06-20 17:45

Skal dit barn med til yoga efter sommerferien. Underviser er Mette Skipper, som har rigtig mange års erfaring som yoga instruktør. Læs mere her om hvordan dit barn får en plads på holdet. 

Personlig Fysioterapeutisk Træning light

By Thomas Hyldgaard on 16-06-20 19:18

Light udgaven at vores personlig trænings forløb, er for dig som gerne vil have hjælp til din træning, men gerne vil udfører træningen selv. 
Klik her og udfyld formularen, så ringe vi til dig. 

FITNESS ÅBENT IGEN

By Thomas Hyldgaard on 12-06-20 12:32

Så er er der åbent for selv træning i vores fitness center igen. Det er selvfølgelig med hensyn til retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen, men det er ikke mere omstændeligt end at det sagtens kan lade sig gøre at få lavet en fornuftig træning. 

De nye tiltag er skrevet på "Husets Regler" som hænger ved indgangen. 

Så nu er der tilbage at sige velkommen tilbage til alle vores nuværende medlemmer og nye medlemmer er selvfølgelig også velkomne.